Ga naar inhoud

Inleiding

Braam in bloei

Ook bekend alsBraambes, blackberry (EN)
Wetenschappelijke naam Rubus fruticosus
Familie Rosaceae
Plaats in het voedselbosStruiklaag
Bloeiperiode April - Mei
Oogstperiode Augustus - Oktober

De braam is een bekende bosplant en kan in het voedselbos goed gebruikt worden in de struiklaag. Het is een snelle groeier uit de rozenfamilie, de braam is dus verwant aan veel andere fruitstruiken zoals de framboos of de Japanse wijnbes. Van nature heeft de braam veel stekels, er zijn ook cultivars met minder stekels beschikbaar.

Planten en verzorging

De bramen zelf groeien op tweejarig hout. Na de oogst kunnen de takken die vruchten hebben voortgebracht dus tot vlak boven de grond worden teruggesnoeid om de struik luchtig te houden. Dit voorkomt ook eventuele schimmelinfecties (o.a. stengelvlekkenziekte) en zorgt voor een optimale rijping van de vruchten.

Braamblad

Oogst

De bramen zijn rijp als deze donkerblauw/bijna zwart zijn en gemakkelijk loslaten. De smaak is fris, zoetzuur en sappig. De grootste en zachtste bramen zijn het lekkerst van smaak. Niet alleen de vruchten, maar ook de bladeren zijn eetbaar: hier kan je thee van zetten.

Verwerking

Bramen kunnen vers gegeten worden of verwerkt worden in bijvoorbeeld jam of dessertsauzen. De bramen zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast en kunnen ook goed worden ingevroren.

Voedingswaarde

Vrucht van de braam

100 gram bramen bevat ongeveer3,4:

Energie40kcal
Vet0,4g
 - waarvan verzadigd0g
Koolhydraten7,4g
 - waarvan suikers5,1g
Vezels4,2g
Eiwit1,1g
Zout0,008g

Verder bevatten bramen diverse vitamines, waaronder4 vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E en K. Ze zijn dus niet alleen erg lekker, maar ook heel gezond!

Bronvermelding en voetnoten